Blog

RSS

Petita història de la Loteria Nacional a Elche

22-11-2020


Petita història de la Loteria Nacional a Elche

En l'era de l'homogeneïtzació del món degut a la globalització intensiva que vivim actualment, la cerca del "altre" es torna cada vegada més difícil. Ara trobem, en totes les parts del món, les mateixes normes i valors, els mateixos menjars, les mateixes marques, etc. Com a estudiant francesa en pràctiques aquí, en el Museu Escolar de *Pusol, em vaig preguntar quins elements formen la identitat cultural d'un país, d'una ciutat, atès que el que més em va cridar l'atenció quan vaig arribar aquí va ser la quantitat de venedors ambulants de bitllets de loteria. Podem trobar-los en cada cantonada dels carrers, en els estancs, etc. La loteria nacional és una veritable institució aquí a Elx, com en altres parts d'Espanya i, en realitat, forma part del patrimoni cultural espanyol. A diferència dels altres països europeus, la loteria nacional suscita un complet entusiasme.


La primera Loteria Primitiva va arribar a Espanya durant el regnat de Carles III. Portava el nom de "Loteria Primitiva", com la d'ara, però aquesta loteria no repartia els seus premis en proporció als diners recaptats, sinó que els preus eren fixos. A més, no hi havia límits per a les apostes, llavors l'Estat no sempre guanyava. Aquesta loteria va ser prohibida en 1862, perquè va arruïnar pràcticament a l'Estat. Aquest any, uns quants jugadors van apostar molts diners a uns pocs números i l'Estat va haver de pagar a aquests jugadors gairebé el que va obtenir l'any anterior amb l'emissió de deute públic[1]. La loteria nacional que coneixem ara va néixer a Cadis en 1812, durant la guerra d'Independència. Es diu "nacional" perquè era una loteria patriòtica. Aquests diners va permetre al Govern espanyol aixecar-se en armes contra Napoleó. Eren els absolutistes els que li van donar el nom de "Loteria Moderna".


Avui, la Loteria Nacional ha canviat molt, encara que aquelles tradicions es conservin, com els cants dels nens de Sant Ildefons, que perduren des de l'any 1771. En la dècada de 1960, aquesta loteria adquireix dimensions transnacionals, però es queda profundament arrelada localment, perquè els espanyols mantenen encara el costum de jugar en penyes o en companyia, com es deia en aquella època, és a dir, compartir una aposta o comprar un bitllet junts. Cada associació de veïns, club d'esport, empresa o família adquireix bitllets de loteria per a després vendre'ls perquè totes les persones puguin jugar. Aquesta forta implantació social és un pretext per a promoure la regió[2]. A partir d'aquesta època, els elements de la cultura local són posats sobre els bitllets, que es converteixen en vehicles culturals per a la difusió d'aquesta cultura al nivell nacional i internacional. Així, vaig poder trobar en els fons del museu, bitllets dels anys seixanta impresos aquí a Elx. Podem veure fotografies d'Elx de l'època, del Palmerar i del *Misteri, per descomptat. Aquests bitllets de loteria retien homenatge al patrimoni cultural d'Elx i van permetre donar-lo a conèixer més enllà de la ciutat. Aquí, la vitalitat de les tradicions permet conservar una identitat cultural local molt arrelada.


Bona sort als il·licitans i il·licitanes per a enguany, espero que el redescobriment d'aquests bitllets antics us donarà bona sort!


Autora: *DjamilatouDiallo, alumna en pràctiques en Projecte *Pusol. Universitat Versailles *Saint-Quentin en *Yvelines, França.


__________________________________


Bibliografia


"Breu història de la Loteria Nacional",en Societat civil Navarresa. Publicat al desembre 2016 [en línia]. Consultat el 4 de novembre 2020. https://sociedadcivilnavarra.com/breve-historia-la-loteria-nacional/?print=pdf


De *Compostela,Santiago. "Història de la Loteria de Nadal: la recaptació encoberta que es va crear a Espanya per a tirar al "tirà" de Napoleó", en ABC. Publicat el 29 març de 2017 [en línia]. Consultat el 4 de novembre 2020. www.abc.es/loteria-de-navidad/historia.html


García, Roberto. Les loteries. Un estudi des de la sociologia econòmica. *PróximaCentro de Recerques Sociològiques, 2007.


García, Roberto. "El mercat de loteries a Espanya en perspectiva històrica”, en Índex, 2006. [en línia]. Consultat el 4 de novembre 2020. www.revistaindice.com/numero19/p14.pdf


[1]García, Roberto. "El mercat de loteries a Espanya en perspectiva històrica”, en Índex, 2006 p.1.


[2]"Breu història de la Loteria Nacional", en Societat civil Navarresa, desembre 2016, p.2.


 

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top